Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy’un ekip liderliğinde, kültür sanat hizmetleri, İstanbul’un dokusuna işlenen bir nakış olarak göz dolduruyor. Millet Kıraathaneleri hizmeti ile Türkiye’de öncülüğü üstlenirken, Kazlıçeşme Sanat kamu kurumlarının ilk ihtisas kütüphanesi olma özelliği ile özgünlüğünü koruyor. Kazlıçeşme’deki alan, Sanat Galerisi, Sanat Kütüphanesi ve Zeytinburnu Mozaikleri’nden oluşuyor.
“Kültürel Mekân Yaklaşım” ödülüne layık görülen, Kazlıçeşme Sanat binası ile ilgili en eski kayıtların 1828 yılına uzandığı bilinmektedir. Arkasında denize doğru inen geniş bir üzüm bağı bulunan konak Askeri Hastane olarak faaliyete başladı. 1847’de Tophane Müşiri İbrahim Halil Paşa, civardaki askeri fabrikaların müdürlüğünü de yapmaktaydı ve 75 yataklı olarak yeniden inşa ettirdi. 1893 yılında II. Abdülhamid tarafından yıktırılıp, 150 yataklı olarak yeniden inşa ettirildi. 1920’lere gelinince I. Dünya Savaşı sonrasında İstanbul beş yıla yakın İngiliz işgali altında kalınca, Zeytinburnu Askeri Hastanesi faaliyetini durdurdu. 1935’te yeniden hastane olarak faaliyete başladı. 1954’de büyük bir onarım geçirip, teçhizatı yenilendi. 1956’da hastane hizmeti sonlandırıldı. İstanbul Üniversitesi’nde okuyan subay çocukları için yurt oldu. Sonraki süreçte askerlik şubesi ve tanzim satış yeri oldu.
1984 yılında Zeytinburnu Belediye Başkanlığı binası olarak düzenlenip, ek hizmet binalarıyla birlikte 30 yıl hizmet verirken, Belediye Başkanlığı yeni inşa edilen binasına taşınınca, Zeytinburnu Belediyesi’nin projelendirmesi ile restorasyon çalışmaları başladı ve üç yıl sürdü. Kültür Merkezi olarak açıldı. Zemin katı sanat galerisi olarak hizmet vermeye başladı. Kasım ayı ile birlikte de açılışı yapılarak, Kazlıçeşme Sanat adı altında yeni hayatına başladı.
Kazlıçeşme Sanat binası 2015-2018 yılları arasında restorasyon geçirirken, Geç Roma- Erken Bizans dönemine ait mozaik bulundu. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğüne bildirildi. Yerinde koruma kararı ile üzeri camla kaplanıp, sergilenmeye uygun hale getirildi. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü denetiminde yapılan kazı sonucu 2019’da mozaiğin tamamına ulaşıldı, 2021 yılında da bir mezar odası, lahit ve iskeletler bulundu. İstanbul’un tarihine yeni bir tanık olarak Mozaik Müzesi haline getirilmesine karar verildi, çalışmaları devam eden müze yakın zamanda ziyaretçileri ile buluşacak. Kazlıçeşme Sanat’ın bir bölümü olan Sanat Kütüphanesi, binanın üst katında yer alıyor. Kütüphanenin dekorasyonu, müzikten, resme yansımaları ile bir sanat kütüphanesine yakışacak biçimde özel olarak tasarlanmış. Resim, grafik, fotoğraf, heykel, mimarlık, tasarım, tekstil, moda, sinema, tiyatro, müzik konularında on binden fazla Türkçe ve yabancı dilde kitap barındırıyor. Sanat Kütüphanesi adından da anlaşılacağı üzere, sanat ile ilgili alanlarda çalışması olan, mimar, ressam, ilgili bölüm öğretmenlikleri, lisansüstü öğrenciler, akademisyenler ve sanatçılara hizmet veriyor. Kütüphane, kitap olur da kedi olmaz mı? Kütüphane bir de kedi sahiplenmiş. Ah Müezza, çok özel, asil bir kedi, her türlü marifetini gösterip, ziyaretçilerinde bağımlılık yapıyor. Müezza sanatseverleri çok seviyor, sanatseverler de onu.
Hülya Günay