Niğde Şehrengizi / Alper Göncü

Niğde Şehrengizi kitabının yazıldığını bir süredir, yazarı Alper Göncü tarafından bana söylendiği için biliyor ve bekliyordum…

Niğde Garından bir tren kalkar
Hasret yüklü,kasvet yüklü
Gurur yüklü,Onur yüklü
Bu trenin yükü vatan
Bu trenin yükü bayrak
Bu trenin yükü gurbet
Bu trenin yolcusu
Dalga dalga yayılır yurdun dört bir yanına…

Niğde Şehrengizi kitabının yazıldığını bir süredir, yazarı Alper Göncü tarafından bana söylendiği için biliyor ve bekliyordum… Şehrengizleri yazmak biraz maharet ve cesaret ister. Kalem hem mürekkebi  bol hem yumuşak olmalı…Alper Göncü bey’i Hem aziz ağabeyim Kamil Uğurlunun dostu olması hemde Niğde de Dünürümün dostu olması ve oğlumun da arkadaşı olması vesilesi ile tanıdım, zaman zaman telefonla görüşmelerimizde yazılmakta olan kitabın serencamını takip ediyordum..Nihayet Günyüzüne çıktı. Nurtopu gibi bir “Niğde Şehrengizi” çıkıverdi ortaya..Aziz dostum Kamil Uğurlu Ağabey kitap hakkında etrafını cami ağyarını manî bir yazı ile çok güzel tanıtmış kitabı ancak Kamil Uğurlu’nun Niğde Şehrengizi ile ilgili yazısını önümüzdeki sayıya alacağız..(Dergi tamamlanmıştı ve Yazı uzunca idi…Öyle olunca kalan tek sayfaya benim yazdığım Niğde Şehrengizi tanıtım yazısını biraz kısaltarak koymak zorunda kaldım) Sevindiğim şudur ki( Kamil Ağabey de aynı düşüncede olduğuna inanıyorum)Bir şehrin daha Şehrengizi yazıldı..Biz Şehrengiz Yazarlarının artmasını istiyoruz..Bu gelenek aradan 4 asır geçtikten sonra tekrar ete kemiğe bürünsün literatürdeki gelişimini tamamlasın..

Şehrengiz tarihi konusunda bir şey yazmıyacağım. Bugüne kadar çokça yazdık ve konuştuk..Niğde Şehrengizinde Takriz yazısı bizim üstadımız Kamil Uğurlu ağabeye ait..Çok hoş cümlelerle nezih bir takriz yazmış.Alper bey adına çok memnun oldum.

Şehrengizler aslında tarihte nazım (Mesnevi Tarzı) tarzında yazıldığı için ben İstanbul Şehrengizinde mümkün olduğu kadar bolca şiir kullanmıştım..Okuyucuyu rahatlatması açısından çok önemli..Niğde Şehrengizinde Hüseyin Kirişçi nin bir şiirini görünce sevindim,bu nedenle tanıtım yazısının başına yerleştiriverdim.. Bir Anadolu şehrinin içinden geçen trenin yolcularında şehri anlatmış. Kitabın hikayesinde Şehrengiz geleneğinin izleri ile beraber yazarın şehre olan muhabbetinden şehir dışındaki hemşehrilerinin bir kısmının aynı duyguları taşımadığı hissi hakim duruyor..

Büyük topraklara sahip Niğdenin zamanla Doğurgan bir vilayete dönüştüğünü, içinden birkaç şehir çıktığını bunu da şehrin sakinlerini göçe zorladığını anlıyoruz….Büyük şehre göç edenlerin mesleklerini, zengin olunca geri dönme niyetlerinin olmadığını..bu nedenle Niğdenin biraz öksüz kaldığını çeşitli hikayelerle dile getiririyor Alper Göncü…Niğdeyi bugünün ifadesi ile piarsız kalmasına göz yuman Niğdelinin son yıllarda Niğde Gazozu ile tanıtımının yapıldığını yazıyor…Bu arada Lozan mübadilleri meselesinde, gidenlerin önemli meslek erbabı olmasının şehre olumsuz yansıdığını ,demografik açıdan hoş olmadığı inancında.. Niğde; Alper Göncü nün Niğde Şehrengizi kitabında çok hoş hikayelerinin  şehrengiz tadında anlatıldığı Anadolunun bağrında tabir ettiğimiz  içinden Tren yolu geçtiğine göre değerli bir vilayet olarak vasıflandırılmış şehrimiz…Elbette tarih ve zaman değiştikçe olumlu veya olumsuz değişiklikler olacaktır…Bunlarıda yazarımız hiç çekinmeden kaleme almış ve gerçekleri olduğu gibi kitabına kaydetmiş…Okunası bir kitap olmuş Niğde Şehrengizi,Ardı gür okuyanı bol olsun.

Eser, İdeal Şehir kitapları’ndan yayınlandı

Tanıtım Yazısı:  Mehmet Kamil Berse

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir